Forum Anuar Zain
Forum Anuar Zain
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Members | Private Messages | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Sudut Khas
 Tahukan Anda
 Rambut ROSAK sebab aper?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

aramyra
Moderator


Malaysia
3032 Posts

Posted - 05/10/2005 :  03:02:46 AM  Show Profile  Send aramyra a Yahoo! Message Send aramyra a Private Message  Reply with Quote
7 Sebab Kerosakan Rambut!


1. Tekanan/ Stress

Kerosakan rambot akibat stress paling banyak terjadi di kalangan remaja sekarang nie. Macam maner stress boeh affect rambot tu kita pon actualy tak tahu but studies have shown that ia menyebabkan akar rambut menjadi rosak dan putus. Rambot yang rosak atau gugur antara 100 - 150 helai sehari masih normal, tapi kalau time mandi ataupon sikat rambot dah macam kucing "shed" their bulu, itu tandanya rambot awak ader problem.



2. Cuaca panas

Terlalau kerap berada di bawah matahari ang terik pon tak bagus. Untuk mereka yang menjalani process chemotherapy, guguran rambut memang tidak boleh dielakkan. Tapi jangan takut, rambut masih boleh tumbuh dengan rawata intensive di bawah usia 45.

3. Kelainan Batang Rambut

Kelainan batang rambut seperti tipis ataupon "split-ends" membuatkan rambot awa tu senang jadi kusut, kering and eventually terputus. Especially bila awak sikat rambot macam tak sayang kepala. Untuk mengubati kerosakan, batag rambut tu harus dirawat terlebih dahulu.



4. Trauma

Trauma ni bukan lagu Elit tu tau. It's actually when your hair kene tarik dengan kuat, macam kene rentap gitu. Tempreture yang extreme pon bole cause trauma to your hair. So beware!!

5. Ubat

Beberapa obat yang mengandungi zat kolegen, atau pil mencegah kehamilan (Birth Control Pills) boleh jugak affect kesuburan rambut dan menyebabkan kerosakan.

6. Hormone Changes

unstability in your hormones dan metabolism tubuh will also affect on how rambot awak tu akan tumbuh.

7. Kelemumur / Dandruff

Kelemumur nie memang amat tak pengsi pasal kepala awa aan merasa gatal giler dan juga shed some dead skin. Tompok tompok putih yang jatuh dari kepala awak tu is actually dead scalp skin. Kelemumur nie melemahkan akar rambot and eventually your hair will rosak easily.

dari laman anak melayu............




myra
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
Forum Anuar Zain © 2006, 2007, 2008. Anuar Zain Forum, All. rights reserved. Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05
RSS Feed 1 RSS Feed 2
Powered by ForumCo 2000-2008
TOS - AUP - URA - Privacy Policy